HVAD ER LÆRKEMÆRKET

 

FARMACEUTISK KVALITETSKONTROL -
VÆLG PRODUKTER MED LÆRKEMÆRKET

Lærkemærket er en europæisk certificeringsorganisation grundlagt i Danmark i 2018. Når du vælger produkter med Lærkemærket-logoet, kan du være tryg ved, at vores farmaceuter nøje har gennemgået og analyseret indholdet i produktet på et akkrediteret laboratorium. 

Vi arbejder for at certificere produkter i hele Europa, så du trygt kan købe kosttilskud, uanset om du befinder dig i eksempelvis Paris, København, London, Oslo, Berlin eller Helsinki. 

Når du ser Lærkemærket-loget på et produkt, kan du være sikker på, at der gennem uafhængig tredjepartscertificering er sat høje krav til kvalitetskontrollen af dit kosttilskud. 

SÅDAN CERTIFICERER VI 

Når en producent vil certificere et produkt, skal vi modtage samtlige oplysninger om indholdsstoffer i produktet. Det vil sige, vi skal have oplysninger om alle produktets ingredienser. Vi skal kende mængden og koncentrationen af hver deklareret ingrediens, så vi i samarbejde med vores samarbejdslaboratorie kan få opsat de helt korrekte analysepakker.

KOSTTILSKUD TILSAT DROGER

Traditionelle kosttilskud indeholder ofte vitaminer og mineraler, men mange kosttilskud indeholder også droger, som er en betegnelse, der dækker over alle hovedsagligt hele, fragmenterede eller skårne planter, plantedele, alger, svampe eller mosser.

Hvis et produkt er tilsat en droge, gennemgås drogelisten for mulige informationer om den pågældende droge, for at sikre korrekt anvendelse og mængde i produktet. Drogelisten er en vurdering af planter, svampe og dele heraf, som anvendes i kosttilskud og er udarbejdet af DTU.

 

For at kunne opstille de korrekte analyser for droger, kræves der yderligere information fra producenten, da droger i mange tilfælde kan være lidt mere omstændige at opstille analyser for. Et eksempel kan være hvidløg. Hvidløg består af mange forskellige komponenter, bl.a. hvidløgsfed og skæl der omslutter feddene. Det vil derfor ikke være muligt at måle på hvidløg i sin helhed. I stedet for kigger vi på de aktive ingredienser i drogerne, som i hvidløgs tilfælde er alliin og allicin. Information om drogernes aktive komponenter og markører, findes i råvarernes CoA, som står for Certificate of Analysis. Derfor beder vi altid producenterne om at få indsigt i CoA’er for de droger, de ønsker at få certificeret.

PRØVEUDTAGNING

Når man fremstiller kosttilskud, foregår produktionen ofte i stor skala. Det kan fx. være i størrelsesordenen 20.000 - 500.000 tabletter eller derover. Hver “portion” der fremstilles, kaldes i fagsprog en batch. Med Lærkemærket forpligter producenterne sig til at teste alle færdigproducerede batch, ud fra en prøveudtagningsstandard der hedder MIL-STD-105. Det betyder rent praktisk, at størrelsen af prøveudtagningen afhænger af, hvor store batch der produceres.

DOBBELTBESTEMMELSE

Når vi analyserer mængden af vitaminer, mineraler, droger og forurenede stoffer, beror det altid på dobbeltbestemmelser. Det vil sige, at der altid måles to gange på indholdet, for at sikre så nøjagtig en værdi som muligt.

LØBENDE KONTROL

Når alle analysepakker er opstillet for vitaminer, mineraler, droger, mikrobiologisk vækst og forurenede stoffer, kan de første analyser køres. Hvis produkterne overholder Lærkemærkets certificeringsprogram, må de bære Lærkemærket. Når der på ny fremstilles en batch, køres der igen analyser, for at kontrollere, at de nye produkter også lever op til forventningerne.

HVORFOR VÆLGE LÆRKEMÆRKET PRODUKTER?

Vitaminpiller, fiskeolier, multivitaminer, levertran og d-dråber. Kært kosttilskud har mange navne, og de er populære som aldrig før. 

 

Vi jagter sundhed og vores appetit på kosttilskud er stor, hvad enten der er tale om piller, kapsler eller pulver.

Mere end halvdelen af den danske befolkning spiser kosttilskud hver dag. 

Som forbruger kan man have svært ved at gennemskue hvilken kvalitetskontrol kosttilskuddet, som man køber til sig selv og sin familie, har haft, da det er undtaget fra det strenge lovmæssige tilsyn, der anvendes på receptpligtige lægemidler.

 

Du kan træffe et oplyst valg, ved at vælge produkter, som er Lærkemærket. Med Lærkemærket får du certificeret kvalitetskontrol, som er din sikkerhed for, at dit kosttilskud er testet af en uafhængig tredjepart.

 

Du kan se listen af certificerede produkter her. Og du kan følge os på Facebook og Instagram for løbende at se nye produkter.

Det store forbrug af kosttilskud har ikke betydet tilsvarende stor gennemsigtighed på markedet. Kosttilskud reguleres i dag på lige fod med normale fødevarer - til trods for, at kosttilskud indeholder store koncentrationer af næringsstoffer og en lang række af vitaminer, som kræver en medicinsk baggrundsuddannelse at forstå.

 

I dag kvalitetssikres kosttilskud gennem virksomhedens egenkontrol. Det betyder, at virksomheder selv vurderer, hvilke parametre der er relevante at analysere på samt hvor hyppigt.

EKSEMPLER FRA MARKEDET

KOSTTILSKUD TILSAT DROGER KAN INDEHOLDE UDEKLAREREDE STOFFER

ANTI-DOPING NORGE FINDER DOPING I KOSTTILSKUD

STIKPRØVE: INGEN DOPING I DANSKE KOSTTILSKUD

PAS PÅ FARLIGE D-DRÅBER

PRIS PÅ LÆRKEMÆRKET CERTIFICERING 

Prisen for en certificering vil afhænge af ingredienser (vitaminer, mineraler, droger, urter m.m.) i produktet. Prisen på en certificering dækker over analyseomkostninger og -håndtering, samt et årligt gebyr til CertifiedVital, som er organisationen bag Lærkemærket. Gebyret er 0,7 % af omsætningen af certificerede produkter. 

Skriv til simone@certifiedvital.dk for at høre mere om priser og certificeringsproces.

KONTAKT OS

 

+45 60 22 18 09

PÅ HVERDAGE FRA 9-17

SIMONE@CERTIFIEDVITAL.DK

SVARTID MAX 24 TIMER

KIG GERNE FORBI, VI ER MEGET SOCIALE

  • Instagram
  • Facebook

CERTIFIEDVITAL

KØBENHAVN

CVR: 39914506

© 2019 ALL RIGHTS RESERVED