BISPHENOL A (BPA)

Bisphenol A (BPA), som testes specifik ved proteinpulver, udgør en del af de produktspecifikke analyser i Lærkemærkets certificeringsprogram. Bisphenol A er en organisk kemisk forbindelse, der fungerer som  byggesten i produktionen af plastik-typerne: polycarbonatplast og epoxyharpikser.

Omkring 66% af BPA-forbruget anvendes til fremstillingen af polycarbonatplast, som er en let, klar, brudsikker og gennemsigtig plast, der kan tåle høje temperaturer. Polycarbonatplast anvendes til en bred vifte af hverdagsprodukter, som bl.a. emballage og beholdere, der er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer.

Eposxyharpisker udgør ca. 30% af BPA-forbruget, der benyttes til fremstillingen af forskellige industrielle, elektroniske og elektriske produkter, bl.a. maling, lim, printkort og beskyttende overfladebehandlinger af fx dåser, metallåg og kapsler.  

I disse produktionsprocesser hvor BPA bliver omformet til plast, vil en lille overskudsrest af stoffet blive tilbage i plasten, hvilket er derfor mennesker kan udsættes for stoffet.

BISPHENOL A I PROTEINPULVER

Som forbruger udsættes du for bispenol A (BPA) gennem kosten, fordi BPA bl.a. anvendes i  emballage og beholdere (fx konservesdåser, plastbeholdere og metallåg), beregnet til fødevarer. BPA overføres fra emballage og beholdere til indholdet. Mængden af BPA, som overføres til fødevarer, og dermed dig som forbruger, afhænger dels af belægningens og plastbeholderens kvalitet og dels af fødevarenes og egenskaber.

Selvom BPA kan overføres fra plast og emballge, er BPA på positivlisten over de stoffer, som må anvendes til produkter af plast i forbindelse med emballage til fødevarer. Der findes dog regler for, hvor meget Bisphenol A, der må smitte af til fødevarer, da forsøg har vist, at BPA kan virke hormonforstyrrende samt påvirke børns hjerner.

 

I Danmark er der forbud mod brugen af BPA i alle fødevarekontaktmaterialer målrettet de 0-3 årige, da børn spiser og drikker mere på vægtbasis end voksne og derfor belastes relativt mere, når fødevarer og drikkevarer indeholder BPA. Sundhedsrisikoen ved Bisphenol A er ydermere bekymrende for gravide og ammende kvinder, der ligesom børn er følsomme for eventuelle påvirkninger, der optræder ved selv lave doser af stoffet. Derfor bør gravide, ammende og børn vælge indpakning, der ikke indeholder bisphenol A, hvor det er muligt.

Udover, at forskning viser, at BPA virker hormonforstyrrende, er der også fundet beviser på, at BPA kan øge tolerancen for insulin, hvilket påvirker især atletisk træning negativt, samt forårsage problemer med stofskiftet, som kan føre til type II diabetes.

 

I henhold til kosttilskud, er BPA særligt et problem i proteinpulver. Det skyldes, at pulver let optager forurening, såsom BPA, bl.a. grundet pulverets store overfladeareal. Som forbruger bør du kigge efter Lærkemærket, så du er sikker på, at dit proteinpulver er testet af andre end producenten selv. 

LÆRKEMÆRKET LÆGGER SIG FORAN LOVGIVNINGEN

Kosttilskud med Lærkemærket, opfylder krav, der ligger foran lovgivningen. Kravene udgøres af det, som vi kalder certificeringsprogrammet.

Certificeringsprogrammet er hermed mere striks end lovgivningen. 

KONTAKT OS

 

+45 60 22 18 09

PÅ HVERDAGE FRA 9-17

SIMONE@CERTIFIEDVITAL.DK

SVARTID MAX 24 TIMER

KIG GERNE FORBI, VI ER MEGET SOCIALE

  • Instagram
  • Facebook

CERTIFIEDVITAL

KØBENHAVN

CVR: 39914506

© 2019 ALL RIGHTS RESERVED